Printen vanuit je Android apparaat

Met je Android apparaat kun je tegenwoordig gemakkelijk en snel even een printje afdrukken. In dit artikel leggen we jou uit hoe dat precies in zijn werk gaat en wat je ervoor nodig hebt.

Afdrukken vanuit apps

Om iets te printen vanuit een Android-app selecteer je het menu-item ‘Afdrukken’. Het kan per app verschillen waar dit wordt aangegeven. Vaak dien je eerst op het symbool voor ‘Menu’ (3 horizontale streepjes) of ‘Meer’ (3 puntjes onder elkaar) te tikken en vervolgens op ‘Afdrukken’. In sommige gevallen is het nodig om eerst te tikken op ‘Delen’ voordat de optie ‘Afdrukken’ in beeld komt. Vervolgens selecteer je jouw printer uit de lijst met printers.

Het is niet zo dat iedere app op Android de optie om afdrukken te maken ondersteunt. Als een app deze mogelijkheid niet biedt, kun je als alternatief een schermafbeelding maken. Schermafbeeldingen maak je door tegelijkertijd de ‘aan/uit’ knop en ‘volume omlaag’ knoppen enige seconden in te drukken. Als jouw Android apparaat reeds beschikt over Google Android 9.0 Pie, dan is het voldoende om simpelweg de aan/uit-knop een paar seconden in te drukken. Op een geven moment komt er dan een knopje ‘screenshot’ in het beeld tevoorschijn. Je kunt de gemaakte schermafbeelding dan printen via de standaard Foto-app.

Een kanttekening hierbij is dat Android niet altijd hetzelfde is op apparaten van verschillende merken en op apparaten met verschillende Android versies. Het kan dus zo zijn dat menu-items op een andere plek zijn te vinden of een andere naam hebben (bijvoorbeeld dat er in plaats van ‘Afdrukken’ ‘Printen’ staat aangegeven.

3 manieren om vanuit Android te printen

Er zijn 3 hoofdmanieren om op een smartphone of tablet met Android afdrukken te maken. Allereerst kun je printen met de standaardafdruk service, die beschikbaar is op smartphones en tablets met Android. Je hoeft hiervoor niets in te stellen of een speciale app voor te downloaden. Deze service is compatibel met de meeste printers en kan worden gebruikt op apparaten vanaf Android 8.0.

Wanneer de standaard afdrukservice om wat voor reden dan ook niet beschikbaar is, kun je een Android Print Service plug-in installeren van jouw printermerk. Zolang je printer en smartphone of tablet zijn verbonden met hetzelfde wifi-netwerk zal de printer in de lijst met beschikbare printers verschijnen.

Tenslotte is het mogelijk om te printen via Google Cloudprinter. Hierbij druk je niet af via je eigen netwerk, maar via het internet. Het mooie hieraan is dat je op die manier printopdrachten kunt geven vanaf elke plek. Je hoeft dan dus niet je in de buurt van je printer te begeven of met jouw Android apparaat op hetzelfde wifi-netwerk te zitten.

Tip: heeft dit artikel jou verder geholpen en wil jij zo voordelig mogelijk printen via jouw Android apparaat? Bestel jouw nieuwe HP cartridge dan snel bij UwCartridgeWinkel.

Geef een reactie